top of page

title. project 14

Mijn groepje bestond uit Thibbes, Fern , David.G en ik

Beta werelden: wonen, werken en verkeer

Opdrachtgever: Elsbeth Falk

 

 
​de Opdracht 

De opdracht die wij met de opdrachtgever hebben bedacht, hebben wij als volgt geformuleerd:
“Ontwerp het skelet van 4 tot 6 modulaire klaslokalen die gebruikt kunnen worden als noodlokalen voor het Metis Montessori Lyceum. De klaslokalen moeten in de buurt van het huidige schoolgebouw komen te staan. De klaslokalen moeten ontworpen worden in stijl zoals deze al op het Metis gebruikt worden. Maar de lokalen moeten ook na bepaalde tijd verplaatst kunnen worden, zodat de lokalen bij andere scholen gebruikt kunnen worden. De lokalen moeten gebruikt kunnen worden bij praktijk/techniek lessen, maar daarnaast ook bij ‘normale’ lessen.”
Met Metis stijl bedoelen wij een klaslokaal met veel ramen, een vriendelijke, open uitstraling en een goede, voorbereide werkomgeving. We gaan tijdens deze opdracht de ontwerpcyclus doorlopen. Het doel is dus ook om een schaalmodel aan onze opdrachtgever te kunnen presenteren als eindproduct. Wij zullen er vooral goed op letten om dit model zo realistisch mogelijk te maken. Dan zullen we uiteraard rekening moeten houden met factoren, zoals de krachten en de wind. Ook het schaalmodel vinden wij belangrijk, deze willen we zo nauwkeurig mogelijk maken, zodat je hier kan laten zien hoe modulair het is. De nadruk gaat minder liggen op de inrichting van de lokalen en de afwerking van het skelet.

Ideeën 

We begonnen met een brainstormsessie waarin we zonder beperkingen ideeën verzamelden. Inspiratie haalden we uit Pinterest, eerdere ontwerpen en een wandeling door het park. Daarna beoordeelden we de ideeën op haalbaarheid en relevantie, met een taakverdeling die zorgde voor een goede balans tussen creativiteit en focus. Al snel hadden we een concreet idee, waardoor we de conceptontwikkeling sneller doorliepen dan gepland. We kozen voor een modulair ontwerp met houten containers en hennepbeton als duurzaam materiaal. Sommige ideeën, zoals een fontein en energieopwekking, lieten we vallen vanwege praktische bezwaren. Uiteindelijk ontwierpen we flexibele klaslokalen met containers van 8 bij 2 meter en begonnen aan de verdere uitwerking.

prototype 

Bij het ontwerpen van ons prototype hebben we het Plan van Eisen (PvE) als leidraad gebruikt. De lokalen moesten modulair, duurzaam en ruimtelijk zijn, voldoen aan de wettelijke eisen en geen langdurige schade aan het park veroorzaken. Bij de materiaalkeuze kozen we voor hout in plaats van staal, vanwege de duurzaamheid en de warme uitstraling. De ramen werden strategisch geplaatst om veel licht binnen te laten en een open gevoel te creëren. Daarnaast ontwierpen we een insectenhotel om iets terug te geven aan de natuur, wat de biodiversiteit en het educatieve aspect versterkt. Voor de klaslokalen namen we de Metis-stijl over, met een herkenbare inrichting en duurzame materialen zoals hennepbeton voor isolatie, een groen dak en een houten skelet van azobe hout. Voor het prototype gebruikten we een schaal van 1:25. Na verschillende verbindingsmethodes getest te hebben, kozen we voor vingerlassen, een Japanse techniek waarmee hout zonder lijm of schroeven stevig verbonden blijft. Dit maakte ons ontwerp modulair en eenvoudig te monteren en demonteren. Uiteindelijk bouwden we vijf modules, waarmee we een volledig klaslokaal samenstelden.

eindporduct

Als eindproduct hebben we 5 modules gemaakt die samen één van de 4 klaslocalen vormen. Deze modules zijn hier onder te zien.
























Ook hebben we van de kals locaalen een plategront gemaakt in het online progamma Floorplanner. Deze plategront is hier onder te zien.






 

bottom of page